Почти три години пло​вдивският б​изнес се бори с последиците от ковид

...
Почти три години пло​вдивският б​изнес се бори с последиците от ковид
Коментари Харесай

Бизнесът в Пловдив расте напук на доминото от кризи

Почти три години пло​вдивският б​изнес се бори с последствията от коронавирус пандемията. Наред с тов​а тази год​ина бизнесмените бяха изправени пред нови провокации ​- шок​овото повишаване на силата и горивата, войната в Украйна и последвалата газова рецесия в европейски мащаб. И за похлупак ​- растяща инфлация, която този ноември беляза растеж от съвсем 17% спрямо ноември 2021 година Тези тествания в комплект се оказаха съдбовни за някои бизнеси, а други се калиха и освен че откриха сили да продължат напред, само че и да записват напредък, в това число и свободните специалности. Като резултат - оптимизмът в бизнес средите под тепетата има превъзходство, а това поддържа мощен и предприем​аческия дух. Доказателство за това е фактът, че Пловдив влезе в топ 3 за най-хубави европейски градове за правене на бизнес и тактика за вложения за 2022-2023 година в ранглиста на влиятелното издание " Файненшъл Таймс ". 

 

През 2022 година видяхме напредък в разнообразни индустриални сфери и действителни вложения за милиони лев​ове в Пловдив и региона - български и задгранични. Безспорно част от тях се дължат на европейски средства, получени по оперативни стратегии, заеми, реинвестиции, както и средства  по реда на Закона за поощряване на вложенията. Производителят на оптична техника

„ Оптикс ” АД - Панагюрище, направи в Пловдив инвестиция за 10 млн.

В началото на тази година компанията откри собствен производствено-развоен център под тепетата, с което обезпечи 100 нови работни места. Затова и неслучайно преди дни получи премия от Агенцията по заетостта в категория „ Работодател със важен принос за обезпечаването на претовареност на районния трудов пазар ”.

„ Макском “ стана победител в раздел „ Производство “

в състезанието Forbes Business Awards 2022. Компанията сложи Пловдив на европейската карта с новаторските си eлeктpичecки вeлocипeди. Фирмата стана сътрудник с aвcтpийcкия пpoизвoдитeл нa мoтoциклeти Ріеrеr Grоuр. Съвместната българо-австрийска компания „ Пиерер & Макском Мобилити “ ООД, записана в Пловдив, подвига зaвoд зa eлeктpичecки вeлocипeди в Tpaкия икoнoмичecкa зoнa, а инвecтициятa e в paзмep нa 120 млн. лева Нещо повече - притежателят на „ Макском “ Максим Митков счита да строи до новия цех жилища за 1000 служащи,  които занапред ще бъдат наети от близките обитаеми места.



Инвестиция за над 60 млн. евро направи „ Шнайдер Електрик България “,

част от френската Schneider Electric. Средствата са вложени за уголемение на умната фабрика с 3000 кв.м и нарастване на индустриалните мощности. Това ще даде опция да се открият още над 100 нови работни места, с които общият брой ще стане близо 1000.

Туризмът,

който е един от най-силно засегнатите браншове от ковида, към този момент е отвън реанимация и догонва преди пандемичните си индикатори. По последни данни на Регионално статистическо бюро - Юг, приходите от нощувки в област Пловдив през октомври 2022 година доближават 7.4 млн. лева, което е растеж от 70.4% по отношение на същия месец година по-рано. Доказателство за възхода на туризма в Пловдив е четвъртото място, отредено на града ни в класацията за „ Най-добра европейска дестинация 2022 “(European Best Destinations). Туристи от над 180 страни отредиха на Пловдив призово място в подкатегориите за „ Най-добра културна дестинация в Европа 2022 “, „ Най-романтични дестинации в Европа “, както и в категорията „ Най-добри винени дестинации в Европа “. 

 

Димитър Маджаров, притежател на едноименната компания за месни и млечни артикули: Продаваме сполучливо в Европа и Арабския свят



Изпращаме сложна година, най-много поради рецесията с горивата, нарасналата сила, растежа на първични материали и разнообразни материали. Това рефлектира до дребен спад в производството, само че растеж в лв. поради инфлацията. Заводът ни в Пловдив е на природен газ, а този в Стамболийски - и на ток, и на газ. Говори се, че от януари ще има скок на газа с 40%, което е нов удар за всяко едно произвеждане. Предприели сме ограничения да използваме различно гориво и в тази връзка проектираме създаване на нефтено стопанство. По принцип по-евтиният вид е с пропан-бутан, само че условията за сигурност са по-големи и на този стадий няма по какъв начин да минем на това гориво. Въпреки компликациите се запазихме като експортно насочена компания и успяхме да обогатим портфолиото си с нов подбор. Наши млечни артикули се осъществят сполучливо както на европейския пазар, по този начин и в Арабския свят. Специално трайните месни произведения се търсят извънредно доста в Англия и на Балканите, където избират обичайния български усет.

 

 

Инж. Димитър Георгиев, президент на " Роза Импекс ": Пробихме на Световното по футбол в Катар с бои за лице



Изпращаме доста добра година, по-добра от предходните две, когато коронавирус пандемията беше в силата си. Даже успяхме бързо да преодолеем проблемите, които ни породиха поради войната в Украйна. Отначало имахме компликации с доставките на нашите артикули във фирмения ни магазин в Киев, само че последователно превозът се контролира, надлежно и  зареждането стана ритмично. Във финансово изражение завършваме годината с 15-20% растеж на приходите от продажби в страната и чужбина. Продължихме да търсим и да се постановяваме на нови интернационалните пазари. Един от огромните ни триумфи тази година е, че стъпнахме на пазара в Катар. Там се наложихме доста добре с нашите бои и гримове за лице, с които всеобщо се боядисваха почитателите на разнообразни тимове на Световното състезание по футбол, което завърши преди дни. С други наши артикули спечелихме Унгария като нова дестинация. Поддържаме досегашния си експорт в съвсем цяла Европа, както и на още 4 континента. През 2023 година ще продължаваме да отстояваме правилата си за работа и ще се стараем да поддържаме темпото.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР